Endang Species Res 37:11-24 (2018)
DOI: https://doi.org/10.3354/esr00909
copiedWinter movements and long-term dispersal of Steller sea lions in the Glacier Bay region of Southeast Alaska
ABSTRACT:
Steller sea lions Eumetopias jubatus in the Glacier Bay region of northern Southeast Alaska experience greater survival and more rapid population growth than sea lions elsewhere in this region. To better understand demographics of sea lions in the region, and to describe the origins and behavior of sea lions and relate these descriptions to previous studies, we studied genetic origins, residency, foraging range, diving behavior, and dispersal of immature sea lions (≤24 mo of age) captured in Glacier Bay. Fifty-two percent of individuals had maternal origins in the distant (550 km) endangered western population rather than in the local recovered eastern population. During winter, 5 mo old pups, dependent on their dams for nutrition, remained within Glacier Bay, diving to shallow depths (≤108 m) mainly during daylight, whereas older (17 mo old) juveniles ranged more widely to areas of known seasonal prey aggregations, performing deep (≥241 m) nocturnal dives. Both pups and juveniles remained within the northern portion of Southeast Alaska, in contrast to farther-ranging pup and juvenile sea lions captured elsewhere in Southeast Alaska. Over the long term, females from Glacier Bay remained within this northern area through maturity and were sighted breeding in this area only. Restricted ranging patterns and natal and breeding philopatry by Steller sea lions of both eastern and western distinct population segment origin in the Glacier Bay region reveal that optimal foraging and breeding conditions likely prevail and help explain the recent colonization, increased survival, and rapid population growth of this species in the region.
KEYWORDS
Michael Rehberg (Corresponding Author)
- Division of Wildlife Conservation, Alaska Department of Fish and Game, 525 West 67th Avenue, Anchorage, Alaska 99518, USA
Lauri Jemison (Co-author)
- Division of Wildlife Conservation, Alaska Department of Fish and Game, PO Box 1030, Dillingham, Alaska 99576, USA
Jamie N. Womble (Co-author)
- National Park Service, Glacier Bay Field Station, 3100 National Park Road, Juneau, Alaska 99801, USA
Gregory O’Corry-Crowe (Co-author)
- Harbor Branch Oceanographic Institute, Florida Atlantic University, 5600 US 1 North, Fort Pierce, Florida 34946, USA
